Friday, April 13, 2012

Kieziltä Kajahtaa!

"Taivaan alla on suurta epäjärjestystä, tilanne on loistava." Puhemies Mao tietämättään kuvaili varsin osuvasti ensimmäisiä viikkojani Hampurissa. Kaiken alkusekaannuksen jälkeen palaset ovat kuitenkin alkaneet asettua kohdilleen ja elämä Hampurissa on alkanut rullata sujuvasti eteenpäin. Tulen tässä blogissa antamaan vinkkejä tuleville Hampuriin suuntaaville sekä jakamaan henkilökohtaisia kokemuksiani täältä modernista Sodomasta, synnin pesästä ja pimeyden sydämestä joka myös St.Paulina tai Kiezinä tunnetaan.

Opinnoista

Hampurin yliopisto alkaa olla jo pahamaineinen yhteistyökumppani vaihto-opiskelijoille. Informaatio ei juurikaan kulje mihinkään suuntaan eikä kukaan ei oikeastaan tiedä miten mikään toimii. Tulin Hampuriin Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitoksen kautta vaikka en kasvatustieteitä ole koskaan lukenutkaan. Tulin Hampuriin viikkoa ennen lukukauden alkua selvittämään tarkalleen ottaen miten ilmottaudun kursseille ja mille kursseille ylipäätään saan ilmoittautua. Vaihtokoordinaattorini suostui kuitenkin tapaamaan minut vasta loppuviikosta joten jäipähän aikaa turisteilulle. Ensimmäinen viikko olikin melkoista vita contemplativaa puiston penkeillä lueskellen ja kaupungin museotarjontaan tutustuen. Tapaamisesta koordinaattorini kanssa sain kuitenkin riittävästi informaatiota ja Pitkällisen sumplimisen jälkeen sain ilmottauduttua kaikille kursseille joille halusin. Päädyin ottamaan luentoja filosofiasta, taidehistoriasta, viestinnästä ja politiikantutkimuksesta. Vaihto-opiskelijoilla on täällä lähes täysin vapaat kädet, pitää vain ilmestyä luennolle, laittaa nimi listaan ja vaihtaa muutama sananen professorin kanssa. Kuulostaa helpolta, mutta kaiken tämän selvittäminen ei sitä ollut.

Opinnot ovat lähes poikkeuksetta saksaksi joten suosittelen Hampuria vain niille vaihtareille jotka vähintään ymmärtävät kelvollisesti saksaa. Täkäläisessä systeemissä erotellaan seminaari-muotoiset ja luento-muotoiset  oppitunnit. Seminaareissa opiskelijoilta odotetaan aktiivista osallistumista ja oppitunnit ovat täynnä pieniä keskusteluja ja ryhmätöitä. Vorlesungeilla eli luennoilla tarvitsee vain kuunnella luennoitsijaa. Joten jos et puhu saksaa kovin hyvin, etkä halua haastaa itseäsi, niin suosittelen vorlesungeja.


Elämästä

Tilanteeni Hampurissa on varsin etuoikeutettu huomioon ottaen setäni joka on asunut täällä jo pidempään. Hampurin yliopistohan tarjoaa kaikille vaihto-opiskelijoille mahdollisuutta majoittua täkäläisissä Kortepohjissa. Näissä mehiläiskennoissa yhtä keittiötä tai wc:tä käyttää parhaimmillaan parisenkymmentä opiskelijaa. Opiskelija-asuntolat vieläpä sijaitsevat parinkymmenen minuutin junamatkan päässä kaupungista (matkalla voi jopa nähdä lehmiä). Lievän lehmäfobiani  kannalta oli siis loistavaa että setäni kautta järjestyi kämppä pahamaineisesta boheemikaupunginosasta St. Paulista. Ympäristö on juuri niin peripohjin syntinen ja dekadentti kuin olin toivonutkin. Kaikki seinäpinnat ovat peitetty joko graffiteilla, tarroilla tai julisteilla. Punkkarit rämpyttävät toistaitoisesti kitaraa, istuvat koiriensa kanssa keskellä Reeperbahnia ja ruinaavat rahaa. Lähelläni on kaksi ruokakauppaa, luultavasti viitisenkymmentä aikuisten lelukauppaa ja toistasataa baaria. Illalla alan naiset alkavat parveilemaan heille sallituilla alueilla. Vinkki tulevalle vaihto-opiskelijalle: jos mukavalla tädillä on vyölaukku, niin hän luultavasti ei lähesty sinua viehättävän ulkomuotosi tai hyvin valitun partavetesi takia.

                                         Esimerkki saksalaisesta tarrakulttuurista

Muutama ensimmäinen viikko on ollut jo melko toiminnantäyteistä. St. Paulin ja Sternschanzen lukuisista pikku kuppiloista on jo muutama tullut tutuksi. Kohokohtana tähän mennessä on ollut jalkapallo-ottelu St. Pauli vs. Union Berlin paikan päällä koettuna. 2. Bundesliigassa pelaava St. Pauli on ollut suosikki seurojani jo taaperosta asti joten oli melkoisen päräyttävä kokemus päästä livenä Millerntorille seuraamaan elintärkeää kamppailua nousupaikasta Bundesliigaan. Kulttistatusta nauttivan joukkueen sisimmäisen olemuksen kiteytti osuvasti episodi, jossa St. Pauli teki 2-1 johtomaalin. Unionin pelaajat valittivat maalintekijä Marius Ebbersin pelanneen  palloa kädellään ennen verkkojen heiluttamista. Erotuomari hyväksyi maalin, mutta kysyi kuitenkin vielä Ebbersiltä totuutta, Ebbers vastasi tosiaankin käyttäneensä käsiään ja maali hylättiin. Sama mies teki myöhemmin lisäajalla voittomaalin, kaltaisenikin skeptikko tahtoi hetkeksi uskoa hyvään karmaan.


Fc. Sankt Pauli saapuu kentälle perinteisesti helvetin kellojen saattelemana 


Sosiaalisten suhteiden solmiminen kesälukukaudella aloittaville vaihtareille on hankalaa. Yliopisto ei järjestä minkäänlaista tervetuliaistapahtumaa, saatikka yhteisiä kursseja vaihtareille. Yksi toimiva tapa tutustua toisiin vaihtareihin on osallistua ennen lukukautta järjestettävälle kielikurssille. Vaikka puhuisit jo kelpo saksaa, on kielikurssi todella suositeltava tapahtuma pelkästään sosiaalisen aspektinsa takia. Olen kuitenkin onnistunut tapaamaan mukavia tovereita näiden parin viikon aikana. Todella positiivisena pidän sitä, että vaihtarit puhuvat keskenään enimmäkseen saksaa. 

Pidemmittä puheitta lopetan tämän ensimmäisen blogitekstini tähän, nappaan kainalooni pullon rikollisen halpaa punaviiniä ja riennän viettämään perjantaita. Tschüss!

No comments:

Post a Comment